Terugblik

Deze periode was voor mij een hele uitdaging. In de redelijk korte tijd die we hadden moest ik lezingen bijwonen, een idee / concept verzinnen en uitschrijven, onderzoek doen en de portfolio website ontwerpen en bouwen. Gelukkig heb ik alles op tijd af kunnen krijgen.

 

Lezingen

De lezingen deze periode waren erg leerzaam. Ik ben erg gemotiveerd door een aantal van de sprekers. Hieronder een opsomming van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd deze periode:

  • Je product altijd blijven testen (dus ook gedurende het proces!)
  • Veel feedback vragen
  • Zorg voor een team met verschillende kwaliteiten
  • Data is op meerdere manieren visueel te maken
  • Een product is nooit klaar (bijvoorbeeld een website, je moet er aan bezig blijven)
  • Leer je ideeën snel concreet en visueel te maken; ‘Demo or die’
  • Inspelen op nieuwe ontwikkelingen
  • Door veel fouten te maken wordt je beter in je vak
  • Je ondernemende vaardigheden ontwikkelen helpt je straks sneller een baan te vinden

Ook heb ik erg gelet op de presentatietechnieken van de sprekers. Slechts één van de sprekers die ik heb gezien deze periode gebruikte een inhoudsopgave bij zijn presentatie. Dit vond ik erg fijn, want zo wist ik wat we allemaal zouden gaan krijgen tijdens zijn lezing. Bij de rest van de lezingen was het, ook tijdens de presentatie, de vraag wat er allemaal komen zou.

 

Technieken

De technieken had ik het meeste moeite mee deze periode. De website moest namelijk gemaakt worden met HMTL, CSS, PHP en JavaScript / jQuery. Van alles wist ik al het een en het ander, maar toch heb ik mezelf flink uitgedaagd. Normaal gesproken besteed ik het gevorderde programmeerwerk namelijk uit, maar nu heb ik dat zelf gedaan. De dingen waar ik het langste mee bezig ben geweest zijn de CSS technieken van het portfolio (samenvatting-pagina). Ik heb een hoop dingen uit moeten denken, op moeten zoeken en na moeten vragen aan klasgenoten.

 

Stageplaatsen

Doordat ik enorm veel tijd kwijt ben geweest met het onderzoek en het ontwerpen en bouwen van de website heb ik helaas niet heel veel kunnen doen met de stageplaats video’s. Ik heb er een paar bekeken, maar helaas niks over kunnen schrijven. Gelukkig heb ik zelf op het MBO al stage mogen lopen bij twee bureau’s, dus ik weet hoe het er aan toe gaat op de werkvloer.

 

Resultaat van de safari

Ik ben persoonlijk erg tevreden met het resultaat. Ik heb mezelf flink uitgedaagd en daar heb ik heel veel van geleerd. Ik heb (nieuwe) technieken op het gebied van CSS3, JavaScript, jQuery en PHP uitgezocht, mezelf verdiept in de moderne vormgeving technieken (flat design en material design) en ze vervolgens ook toegepast in de safari portfolio website.

De portfolio website is ook responsive gemaakt; hij past zich aan naar het scherm waar je hem op bekijkt.

De geleerde vaardigheden kan ik goed gebruiken in mijn verdere carriére als CMD-er. Ik kan dus met een positief gevoel terugkijken op deze Safari.