Entrepreneurship

Lezing door:

rob

Rob Croonenberg
Ondernemer

De lezing ‘Entrepreneurship’ werd gegeven door Rob Croonenberg, een ondernemer. Aan het begin vertelde hij over de weg die hij had afgelegd om te zijn wat hij nu is; ondernemer. Hij vertelde dat hij na zijn opleiding in 10 jaar maar liefst bij 5 bedrijven heeft gewerkt.

 

De presentatie & feitjes

Gedurende de presentatie liet Rob verschillende soorten feitjes voorbijkomen. Zo vertelde hij dat er in Nederland zo’n 1,5 miljoen ondernemers zijn, waarvan 1,1 miljoen ZZP’ers. Het aantal ondernemers en ZZP’ers blijft groeien. Een ander leuk feitje volgens Rob was dat onze sector ook veel ondernemers nodig heeft omdat het een groeiende sector is. 75% van de afgestudeerde CMD’ers heeft gelijk een baan.

Ook gaf Rob een goed beeld van zijn kijk op het ondernemerschap d.m.v. een aantal oneliners.

  • “Je hebt pas een succesvol product als je een probleem oplost van de klant.”
  • “Ondernemen: je moet het leuk vinden. En je moet er veel tijd in stoppen om steeds beter te worden”
  • “Je ondernemende vaardigheden ontwikkelen helpt je straks sneller een baan te vinden”

Rob had ook een duidelijke kijk op het ondernemen met vrienden en familie; hij raadde het sterk af. Ook hier gebruikte hij een mooie quote voor: “Met je familie ga je wandelen en niet handelen”.

Hij vertelde ook dat je als ondernemer het beste de focus kunt leggen op één probleem, en die dus vervolgens aan gaan pakken. Dat maakt een ondernemer succesvol.

 

Iedereen is klein begonnen

Leeftijd speelt ook geen rol als het gaat over ondernemerschap, dit bewees Rob door een aantal voorbeelden te laten zien, waar oude ondernemers tussen zaten, maar ook een jongen die op zijn 12e al was begonnen als ondernemer.

Ook liet hij zien dat zelfs de grootste ondernemers klein begonnen zijn. Steve Jobs is bijvoorbeeld begonnen in een garage. Steve Jobs was deed de marketing en had iemand in dienst die het technische gedeelte deed voor hem.

Rob vertelde dat het erg belangrijk is om een netwerk te hebben / op te bouwen. Ook is het belangrijk om lef te hebben als ondernemer. Je moet niet bang zijn om klanten te bellen en nieuwe contacten te leggen.

De laatste les die Rob ons meegaf was dat we beter onze sterke punten kunnen verbeteren dan onze zwakke punten te verbeteren; je kan je dus beter ergens op specialiseren.

 

Slot / samenvatting

Ik vond het een leuke lezing. Ik heb er alleen niet echt veel van geleerd, dat komt misschien omdat ik al voor mezelf begonnen ben. Wat ik wel een mooi en nuttig punt vond uit de presentatie was dat Rob ons vertelde dat we ons het beste kunnen richten op dingen waar we goed in zijn, zo kunnen we ons ergens in specialiseren.